Rotring Brillant Ultramarine

Przedstawiam test atramentu Rotring Brillant Ultramarine o typowym, można rzec, szkolnym kolorze. Choć ten skłania się bardziej w kierunku fioletów, niż typowe błękity szkolne. Atrament ma dobre właściwości. Pomimo długiego czasu wysychania (lekko powyżej 10 sekund) nie przebija na drugą stronę kartki (nawet mokry kleks rozmazany stalówką nie przebił na drugą stronę kartki). Jeżeli komuś ów czas schnięcia nie przeszkadza, będzie zadowolony. Polecam.

Rotring-Brillant-Ultramarine-nazwa

Producent: Rotring

Seria, kolor: Brillant Ultramarine

Pióro: Waterman Hemisphere „F”

Papier: Image Volume (gramatura 80 g / m2)

Parametry techniczne:

Przepływ: dobry

Lepkość: dobra

Przebijanie: niezauważalne

Cieniowanie: zauważalne

Strzępienie: niezauważalne

Nasycenie: dobre

Kleks rozmazany stalówką

Rotring-Brillant-Ultramarine-kleks

Maźnięcie wacikiem

Rotring-Brillant-Ultramarine-wacik

Kreski

Rotring-Brillant-Ultramarine-kreski

Odporność na wodę [klasa B]

Rotring-Brillant-Ultramarine-woda

Czas wysychania

Rotring-Brillant-Ultramarine-wysychanie

Kleks na chusteczce higienicznej

Rotring-Brillant-Ultramarine-chromatografia1

Chromatografia

Rotring-Brillant-Ultramarine-chromatografia2

Próbka tekstu na papierze ksero

Rotring-Brillant-Ultramarine-txt

Próbka pisma w zeszycie Oxford A5 (gramatura 90 g / m2)

Rotring-Brillant-Ultramarine-Oxford

Próbka pisma w zeszycie Rhodia No 16 (gramatura 90 g / m2)

Rotring-Brillant-Ultramarine-Rhodia

Próbka pisma na karcie  Clairefontaine (gramatura 120 g / m2)

Rotring-Brillant-Ultramarine-Clairefontaine

Paleta odcieni (pobranych z 7 punktów kleksa)

Rotring-Brillant-Ultramarine-paleta-barw

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s